Обявяване на проведения на 29 октомври избор за общински съветници в

...
Обявяване на проведения на 29 октомври избор за общински съветници в
Коментари Харесай

Касират избора за общински съветници в община Каварна?

Обявяване на извършения на 29 октомври избор за общински съветници в община Каварна за нереален и протоколите от секциите да бъдат предадени на прокуратурата - такива претенции насочиха жалбоподателите на петото следващо съвещание в Административния съд в Добрич по делото, заведено против решение на Общинската изборна комисия по тъжба на локална коалиция „ Българска прогресивна линия " (Левицата – БВ – ДПС).
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1128
„ По неоспорим и безапелационен метод в 4 правосъдни съвещания се откри, че не това е била волята на гласоподавателя в община Каварна. Тези нарушавания не са просто механически, те водят до нищожност на резултатите, тъй като трансформират вота на гласоподавателя. Ще помоля да отмените извършения на 29 октомври избор в община Каварна за общински съветници като нереален ", заявява Диана Далакманска, представител на жалбоподателя.

„ Има значително разминаване сред резултатите, оповестени от Общинската изборна комисия, и това, което намерихме в чувалите при повторното броене на гласовете в хода на правосъдните съвещания. Убедихме се, че бюлетините са в допълнение обработвани и това не дава отговор на действителната воля на гласоподавателите в община Каварна ", добави Галина Пенчева, представител на заинтригувана страна – коалиция „ Новото време ". „ Има многочислени фрапантни нарушавания на изборния развой. Чувалите не са запечатани, даже намерихме щемпел в единия от чувалите. Има огромно противоречие сред проколите и проброените наново бюлетини. Установени са 418 бюлетини, станали от действителни в недействителни посредством операция върху тях. В някои секции това прави до 40 % от вота нереален ", сподели общинският консултант от „ Новото време " Цонко Цонев, някогашен кмет на Каварна, оповестява 24 часа.

Той добави, че след първия тур недействителните бюлетини в община Каварна са към 20%, като в някои секции са стигали до 30-40%. Председателят на Общинската изборна комисия в Каварна Даниела Николова сподели, че ще одобри решението на съда.

В рамките на четири открити съвещания в Административния съд бяха отначало преборени бюлетините за избор на общински съветници във всички 30 секции в община Каварна.

На петото съвещание бяха признати и назначените от съда две експертизи – видеотехническа и статистическа.

Мариян Няголов показа видеотехническата експертиза, от която излиза наяве, че в към 50% от секциите бюлетините са показвани пред камерата при броенето им на 29 октомври. В 3 от секциите не е имало никакво видеозаснемане, добави той. Наблюденията му са, че във видеозаписите няма данни за операции.

Павлина Гандева – вещото лице, което показа статистическа експертиза, съобщи, че след повторното броене на бюлетините има разбъркване в броя на мандатите на обособените партии в Общинския съвет в Каварна, който се състои от 17 съветници.

Статистическата експертиза уточни, че Политическа партия „ ГЕРБ " вместо 5 има 6 мандата, Политическа партия „ Новото време " - вместо 3 има 2 мандата, МК „ Българска прогресивна линия " - вместо 1 има 2 мандата. коалиция „ ПП-ДБ " е с 0 мандата, при 1 по решението на Общинската изборна комисия, а при останалите партии няма смяна в броя на общинските съветници в локалния парламент.В хода на делото се гледаха и 3 тъжби на съветници от ГЕРБ, при които също се откри, че преференциите им са повече, в сравнение с са оповестени в решението на Общнската изборна комисия, каквито бяха и жалбите.

Съдия Красимира Иванова заяви, че до понеделник - 27 ноември, съдът ще излезе с дефинитивно решение по делото.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР